Istället för köpebuljong

Grönsaksbuljongtärningen härstammar ursprungligen från Grönsakslandet. Ett lite färskare, lite fräschare och ett lite Grönare alternativ är den hemmagjorda buljongen. I frånvaron av diverse E-ämnen och Glutamat som kan kittla gommen rätt bra kan man använde libbsticka som substitut och tillsammans med allehanda färska nyttiga näringsämnen, antioxidativa vitaminer, mineraler och färgämnen… så blir det kanske en rätt hyfsad smakförhöjare det med.

Såhär gör man: Fräs bitar av lök, morot, palsternacka, rotselleri och kanske lite andra grönsaker så som blomkål, broccoli och möjligen en purjolök med en klick smör i en kastrull. Täck med vatten, häll i några hela pepparkorn (vitpeppar kryddpeppar), möjligen lite extra salt, en till två kryddnejlikor, lite slätbladig persilja eller libbsticka eller kanske lite oregano och så ett par lagerblad! Låt koka tills grönsakerna blir mosiga och mjuka eller upp emot en timme.

Skumma av, sila av och använd!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: