Apelsinfromage

Denna grymma 80-tals dessert är superenkel att svänga ihop. Dock ska man tänka igenom stegen och ta fram och förbereda alla ingredienser innan man sätter igång med blandandet. Så läs gärna igenom receptet en gång först!

2 1/2 dl vispgrädde

2 ägg

4 msk socker

saft och rivet skal av en apelsin

5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen att mjukna i en skål med kallt vatten. Koka undertiden upp lite vatten i en rymlig kastrull. Bladen läggs sedan i en liten kastrull som sänks ned i vattenbadet ett par minuter tills de smällt till sen simmig lösning.

Nu hälls fromagens tre huvudkomponenter upp i tre skålar. Grädde i en medelstor skål. Äggen delas upp i gula och äggvita där äggulorna får den största skålen och vitorna den minsta av de tre. Det är här mycket viktigt att skålen med äggvitorna är riktigt ren då minsta mängd fett sabbar hela grejen. Häll även i sockret i skålen med äggulorna här.

Smält gelatinet i vattenbadet, ställ av hela konstellationen från plattan. Gelatinet ska gärna komma ner lite i temperatur innan det blandas ihop med de kalla ingredienserna, dock ska den ju helst inte stelna igen, så ganska varmt funkar. Riv apelsinskal och pressa apelsinerna i en liten skål. Ta gärna med lite fruktkött som slinker med!

Börja sedan med att vispa äggvitorna till ett hårt skum. Skålen ska kunna vändas upp och ned när klar. Vispa där efter grädden ordentligt men undvik att göra smör av det… Ordningsföljden sparar på disk och arbete då äggvita i grädde är OK men inte vice versa. Vispa tillsist äggulorna och sockret poröst. Blanda i smaksättningen. Apelsinen kan bytas ut mot samma mängd citron (eller 1 burk krossad ananas 400g, + saft av 1/2 citron). Vispa ned gelantinet i äggulorna med en handvisp. Rör ordentligt så att det blandas! Blanda sedan försiktigt ned grädden och äggviteskummet. Häll upp i serveringsskålar och ställ kallt i 1-2 timmar. Dekorera med lite några filéade apelsinklyftor!

Jag gör själv alltid dubbel sats och fryser in resten! Antingen i små engångsportioner t ex engångs plastmuggar eller i en större plastburk. Eftersom den är rätt fet funkar den hur bra som helst att frysa. Dock ska förpackningen vara tät om det ska frysas länge, då fet mat gärna härsknar eller oxideras med hjälpa av syret…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: