Lefsor/Mjukt tunnbröd (från Buddbyn)

1/2 l standardmjölk
4 dl rågsikt
2 dl kornmjöl
~4 dl vetemjöl eller så mycket det behövs för att kunna knåda
2 msk sirap
1/2 msk socker
1 tsk salt eller mer så det inte smakar sött.
1 tsk brödkryddor.
50 g jäst
1 msk olivolja

(ev lite (1 medelstor)mosad kokt potatis alt. havregrynsgröt(1 dl))som gör brödet saftigare.
Ljumma mjölken (använder du torrjäst ska mjölken bli nästan varm ~45 grader)
Blanda i mjölet och övriga ingredienser samt torrjäst (blandas i mjölet) och bearbeta degen jämnt.
Låt jäsa i ~1-2 timmar.

Vält upp på bakbord och knåda till en avlång degklump. Dela den i mindre bitar som rullas till bullar. Kavla ut till tunna kakor (men en vinflaska tex) som naggas lite på båda sidorna med en gaffel, eller med kruskavel… Gräddas i het torr panna ca 1,5 min /sida. Låt svalna på galler en och en innan de lavas på varandra och senare packas  i påsar.

Tips. Ställ en del av degen att jäsa i kylen istället för i rumstemperatur, så att jäsningen går långsammare. Nästa morgon är det bara att ta en bit deg och klappa ut och slänga i en het panna. Nybakat på 3 minuter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: