Fleromättade vegetabiliska fetter och hjärtsjukdom

Det viktigaste för att minska plaque och förhårdnader av artärer, hjärtsjukdom är att minska inflammationen i kroppen. Höga blodsockernivåer och även insulin som följer på det orsakar systemisk inflammaton. Vad kroppens celler väljer att förtära bestäms av hormonbalansen. Förhöjda insulin nivåer gör att socker istället för fett kommer användas. Mycket socker under längre tider skapar insulin resistens, och medför att insulinet ligger kvar i blodet även när sockret är slut. Detta hindrar kroppen från att använda fett som bränsle. När man inte har socker tillgängligt, som tex på natten så bryter cellerna istället ned protein (muskelmassa och benstommens protein matris). Socker metabolism är av naturen endast designat som ett backup system för situationer när man behöver sprinta eller rädda sig upp i ett träd… Sockermetabolism ger upphov till höga halter fria radikaler. Fria radikaler neutraliseras av antioxidanter. Fria radikaler oxiderar vårt dna men framförallt oxiderar de vårt kolesterol och artärer. Kolesterol har anklagats för att vara orsaken till hjärtsjukdom pga att man hittat det närvarande i arteriella plaque, men i självaverket så är kolesterolet på plats för att försöka hjälpa och plostra om oxidativ stress. Precis som brandmän försöker släcka en eld och därför kan förknippas med eld, så är inte kolesterolet boven. Boven är de fria radikalerna som oxiderar kolesterolet. Kolesterol behövs i höga halter och vi producerar själva ca 80% av allt vårt kolesterol. Får vi inte i oss tillräkligt med kolesterol så producerar vi mera.

De vegetabiliska fleromättade fetterna från olika sorters frön har extraherats med höga temperaturer och tryck och processen i sig är kraftigt oxidativ. Dessa oljor är i sig själva väldigt instabila och medför mycket fria radikaler vid förtäring, men extraherings-processen gör de ännu giftigare och ökar koncentrationen av fria radikaler ytterligare. Dessa fria radikaler oxiderar kolesterolet i blodet, vilket i sin tur tar sönder andra komponenter som finns i blodet, dessa trasiga bitar samlas upp av makrofager – immunceller som rensar bort det som är sönder och bakterier och allt detta bråte ger upphov till artär plaque. Så för att minska skador på blodkärl osv behöver du minska inflammation. Fria radikaler tas om hand av antioxidanter. Vitamin C och en viss form av Vitamin E är de mest potenta antioxidanterna. Vitamin D och Omega 3 hjälper kroppen hantera inflammation. Mättade fetter är det ofarliga livsmedlet. Det innehåller ingenting som kan oxidera. En frisk tarmflora hjälper oxå reglera inflammation.

Antioxidanter: Vitamin C, E, och lite färska grönsaker och bär och färska örter (ej upphettade)

Mättade fetter och kolesterol är bra: Kokosolja, ägg, grädde, ekologist kött, ost.

Omega3 och VitaminD: Fisk, ägg och sol i kombination med höga tillskott av VitaminD

En frisk tarmflora: Kokta grönsaker, gärna mycket kål-sorter, lök, kokosmjöl, pektin (koka marmelad på hela hackade ekologiska citroner och apelsiner, vatten, stevia, lite konjak och vaniljextrakt, natriumbensoat och gelatin precis. Gelatin ska inte koka upp, bara smälta och vispas ut ordentligt så det löser sig)

Släck elden med antioxidanter. Häll inte bensin på brasan, dvs Socker och vegetabiliska fetter. Ät flamskyddssäkrad mat så som växt-fibrer och mättade fetter,  kokosolja, smör, ägg, ost, kokosmjöl (fibrer), blomkål, vitkål, grönkål, fänkål, bryssekål, salladkål, rödkål, broccoli, spenat, paprika, rättika, aubergine, zucchini, lök, tomater, alger… Ät gärna några av dessa hyfsat regelbundet så att ni göder en och samma population. Dvs hoppa inte från superfood till superfood.

Läs med här http://butterbeliever.com/what-is-pufa/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: