LCHF bidrar inte till hjärtsjukdom

“Low carb high fat” – innebär att man försöker hålla total intaget kolhydrater/socker  i kosten till under 5 %, dvs i snitt under 5 gram socker per hundra gram, då detta anses vara gränsen för vad som triggar insulinproduktionen.

Detta innebär att man utesluter raffinerade kolhydrater, pasta, bröd, potatis, ris, men även andra kolhydratrika livsmedel som morötter och andra rovor och istället äter man ovan mark växande grönsaker och generellt mer fett.

De som framförallt gynnas av denna typen av kost är de som lider av starkt sockersug, IBS, typ-2 diabetes, insulinresistens eller polycystiska ovarier och barnlöshet.

Enligt följande artiklar på forskning kring hur högt fettinnehåll påverkar risken för hjärt-kärl sjukdomar så anses högt kolhydratintag utgöra en större riskfaktor än många mättade fetter.

Enligt en studie, utförd 2004 av bla Harvard Medical School, på kvinnor i övergångsåldern så är ett relativt sett högre intag av mättat fett i lägre utsträckning förknippat med utveckling av hjärtkärlsjukdomar än ett högt kolhydrat intag.

JAMA studien 2006 där 50 000 kvinnor följdes i 8 år fastslogs det att ett lågt fettintag inte leder till minskad risk för hjärt-kärl sjukdomar. I gruppen av de som redan led av hjärtsjukdomar fanns istället en tendens, som ansågs signifikant, till ökad hjärtsjukdom bland de som ordinerats att äta mindre fett och mer frukt och grönt.

Slutligen 2009 sammanställdes en rapport på olika studier på sambandet mellan fett/kolhydrater och hjärtsjukdom där mat med högt glykemiskt index och transfetter signifikant inverkade på sannolikheten att  utveckla av hjärtsjukdomar, medan kost där man undviker socker och raffinerade kolhydrater tydligt skyddar mot detta. Att det skulle finnas något samband mellan mättade fetter och hjärtsjukdomar eller att fleromättade fetter skulle ha en skyddande effekt fann man inga bevis för. Mjölk, kött och ägg kan därför inte anses skadliga och enkelomättade fetter från nötter och grönsaker ansågs ha en positiv inverkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: