Stuff I want to try to cook – recipe inspiration

Pizza-botten

3 ägg
100g färskost och
100g riven ost i en bunke.
Lite pizzakrydda i bottnen
Salt
Peppar

Rör ihop tills du får en trög smet och tillsätt sedan en liten skvätt grädde ca, 1/4 dl grädde

släng sen i en försvarlig klick smör i stekpannan och häll sedan i hälften av bottensmeten som får steka tills ovansidan är torr. Häll ut bottnen på en smord plåt och i med mer smör och andra halvan av bottensmeten.

När båda bottnarna ligger på plåten kör du resolut in den högt i ugnen på grill och när den fått fin färg tar du ut plåten och smetar på tomatsås, lägg på all fyllningen salta o peppra och toppa med ost och pizzakrydda. Sen in i ugnen tills osten smält och fått fin färg.

Eller http://56kilo.se/godaste-lchf-pizzan/

Blodplättar – Nordländsk nationalrätt (iallafall vanlig i norra Sverige och Finland)

Hade en stökig köksdag igår med både plättstekning, bakning, kokning av rotmos och fläskben, så bilderna kan komma från nån tidigare plättstekning.

Gör plättarna hellre på renblod än nötblod, kolla vad som finns i frysdiskarna på de affärer du har i närheten.

Till 20 plättar (4-5 portioner) behöver du:
250g creme fraiche (34%) (en halv stor burk, eller en liten burk på 200g)
3 tsk (1 msk) salt
500g blod (nötblod finns i frysdiskarna i de flesta mataffärerna)
8-10 ägg beroende på storlek
3 msk kokosmjöl
2 msk fiberhusk
6 dl vispgrädde (36-40%)
ca 120g smör, vid användning av stekpanna med keramisk beläggning (ca 10g går åt till första plättan, resten går steka utan mellansmörjning)

Vispa ihop creme fraiche och salt så att det blir flytande. Blanda i blodet, kläck i och vispa ner äggen. Tillsätt kokosmjöl och fiberhusk och vispa till en slät smet.

Låt smeten svälla 30-60 minuter (gör nåt annat kul under tiden)

Smält smöret och blanda ner det i smeten. Häll i grädden i smeten och vispa ihop allt ordentligt.

Sätt stekpannan på värmning med en klick smör i. Då smöret slutat fräsa är pannan lagom varm.
Det går bra att steka på ganska hög värme (8 av 9 på min spis)

Korta ner tiden vid spisen genom att göra mindre smet (inte det enklaste då blodet kommer i 500g burkar), eller steka i flera pannor samtidigt.

Näringsvärden per portion (beräknat på 5 portioner, 4 plättar/port)
Energi: 980kcal
Protein: 31,4g (12E%)
Fett: 93,3g (86E%)
Kolhydrater: 5,7g (2E%)”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: